30.4.2015

Ohjaus ITK-päivien teemana

Mummopedagogiikasta mobiiliohjaukseen

Hämeenlinnan ITK2015-päivien tarjottimella oli taas monipuolinen kattaus tuoreita ideoita omaan opetukseen. Mieleenpainuvin esitys oli Juhana Kokkosen Opettajasta mummoksi – tue oppimista kahvia sohvalla hörppien Metropoliasta.

Mummopedagogiikan ytimenä on oppia ymmärtämään ja kuuntelemaan opiskelijaa. Yhtenä lähtökohtana on autoteelinen oppiminen eli oppiminen itsessään on se mitä opiskelija haluaa tehdä. Opettajan tehtäväksi jää opiskelijan motivointi ja sen selvittäminen miten opiskelija saadaan motivoitumaan. Taustaoletuksena on, että oppiminen lähtee opiskelijan omasta sisäisestä palosta.
 
Opettaja järjestää kävelykeskusteluja opiskelijoiden kanssa. Opettaja auttaa opiskelijaa tehtävissään sekä vinkkaa hänelle aiheeseen sopivaa kirjallisuutta. Tärkeässä roolissa on myös vertaisoppiminen. Arviointiin vaikuttavaa mm. kuinka paljon opiskelija on auttanut muita opiskelijoita. Opintojen alussa opiskelija ehdottaa millaista arvosanaa hän tavoittelee suorituksestaan. Tämä kertoo opettajalle kuinka tavoitteellisesti opiskelija on valmis työskentelemään aiheensa parissa. Kokkonen on soveltanut mummopedagogiikkaa digitaalisen viestinnän opintojaksolla.

Virtuaalilasien testaus
Mobiiliohjauksen ja –laitteiden avulla saavutetaan opiskelijat oikea-aikaisesti ja nopeasti kertoi Fiksusti kohti työelämää – mukautuva ohjaaja siirtyy mobiiliin Hanna Frilander sekä Laura Lehto. Mobiililaitteilla ohjauksesta saadaan itseohjautuvaa, tuetaan aktiivista oppijaa sekä saadaan kohdennettua tukea sitä tarvitseville. Mobiilivälineistä kannattaa keskustella opiskelijoiden kanssa, jotta välineet ovat sellaisia mitä he käyttävät. Mobiiliohjausta on helppo toteuttaa erilaisissa oppimisen ympäristöissä. Myös vertaisohjaus mahdollistuu, jolloin opiskelijat voivat toimia toistensa tukena esim. työharjoittelun aikana. 

Osallistavaa ohjausta SAMKissa

Ohjaus on päivän sana, ollaan sitten sohvalla tai mobiilisti matkalla. Samalla ajatuksella olimme liikkeellä mekin. SAMKin kirjaston posterin teemana oli Oppimista olohuoneissa http://www.itk.fi/2015/ohjelma/posteri. Värikäs posterimme keräsi mukavasti kävijöitä, erityisesti sana HILL herätti kiinnostusta. Useaan otteeseen saimme kertoa mistä sana juontaa juurensa ja mitä sillä tarkoitetaan. HILL muodostuu sanoista Huittisten interaktiivinen luentojen levitysjärjestelmä.

Posterissa toimme esille SAMKin kirjastossa jo vuonna 2013 lanseerattua kirjaston INFOtelakka-palvelua. Telakkamme ohjauspalvelut ovat parissa vuodessa kehittyneet opiskelijoiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Ohjauksen määrät ovat moninkertaistuneet kahdessa vuodessa niin verkossa kuin kampuksilla. Live- ja verkko-ohjaus ovat kummatkin osoittaneet tarpeellisuutensa. Palveluita muokataan edelleen oppijoiden palautteiden perusteella tulevaisuuden tiedontarpeisiin.

Susanna, Katrin, Elina ja verkko-opetuksen koordinaattori Katja    
teksti & kuvat
Susanna Ruohomäki, Elina Laineenoja, Katrin Kippasto

Ei kommentteja: