15.9.2015

IGeLU

ExLibris - tai oikeastaan sen käyttäjäyhteisö - järjestää vuosittain IGeLU-konferenssin, jossa käsitellään käyttämiimme kirjastojärjestelmiin liittyviä ajankohtaisia asioita. Tämänvuotinen konferenssi järjestettiin Budapestissa, Budapest University of Technology and Economics (BME) -kampuksella.

Itse pääsin taas osallistumaan IGeLUun muutaman vuoden tauon jälkeen, lähinnä ajatuksena tutustua Almaan. Ja sehän kyllä onnistui, konferenssi 64 esityksestä 19 käsitteli Almaa. Vertailun vuoksi otsikolla "Other" löytyi nykyistä Voyager-järjestelmäämme käsittelevä yksi (1) esitys. Siinä olikin mahtava Suomi-edustus, kun kuudesta paikallaolleesta kolme oli suomalaisia.


Mitäpä vaikutelmia palveluista jäi mieleen?

ExLibris näkee kirjastopalvelujen integroituvan entistä selkeämmin korkeakoulujen opetukseen/opiskeluun. Tästä osoituksena ovat hankkineet omistukseensa CampusM -mobiilisovelluksen kehittäneen yrityksen sekä kehittävät omaa kurssiaineistojen jakeluun Leganto-ohjelmaansa. Myös tutkimusdatan käsittely ja hallinnoiminen tulee kuulumaan kirjastojen toimintaan jatkossa. Taisipa strategiset näkymänsä pohjautua NMC Horizon Reportsiin.

Alma

Alma on saanut kovasti jalansijaa korkeakoulukirjastoissa, vaikka ensimmäiset käyttöönotot taisi olla vasta 2013. Tämän vuoden aikana lähes 400 instituutiota käyttää Almaa, ensi vuodelle on jo 150 käyttöönottoprojektia käynnissä. Alman perusidea on P2E eli aineistojen muuttuessa painetuista sähköisiksi, pitää kirjastojärjestelmän hallita nämä kaikki ja painopiste erityisesti sinne E:n suuntaan. Täkäläiseen ympäristöön ajateltuna Alma kyllä hallitsee kaikki tarpeelliset asiat, eikä esim. Melindan integrointi siihen tuota ongelmia. Tästä näkee Saksan puolelta mallia, siellä yhdessä konsortiossa yhteisluettelo toteutetaan Alephilla ja kirjastot käyttävät Almaa. Isompi kysymys voi olla Finna eli VuFind asiakasliittymänä - vaikka tuollaista yhdistelmää ei vielä ole, niin lupailivat toimivan (!?). Sitä paitsi Primohan saadaan kyllä Alman rinnalle, jos VuFind ei ota toimiakseen.

Voyagerista Almaan on tehty jo monia konversioita, siinä suhteessa meillä ei taitaisi olla odotettaissa mitään kummempia ongelmia. Kunhan oma lähtödatamme on kunnossa, niin aineisto kyllä konvertoituu mukavasti uuteen järjestelmään. Projekti voisi olla kohtuullisen nopea, muutamat on tehneet alle puolen vuodenkin. Amkit-konsortion tapauksessa tietenkin on iso vaikeuskerroin meidän tietokantojemme lukumäärä, Alman ideana olisi sitten taas enemmänkin yksi yhteinen toimintatapa. Iso projekti tuo kuitenkin olisi meille, kannattanee nyt rauhassa miettiä ja etsiskellä sopivia yhteistyötahoja ja parasta mahdollista ratkaisua.

Viime aikoina Alman käyttäjiä on puhuttanut eniten raportteja ja tilastoja tuottava Analytics. Nytpä selvisi sekin, että tuo on ihan erillinen osa, päivittyy päivittäin/viikottain (kohti on linea mennään), tässä on ollut Euroopan puolella isoja ongelmia. Nyt on kuitenkin palvelinkapasiteetin laajentaminen käynnissä, parannusta voi olla odotettavissa. Alman kehitystyössä ylipäänsä ei ole vielä päästy käyttöliittymän hiomiseen, vaan on keskitytty palvelujen ja ominaisuuksien kehittämiseen. 

Entä se meidän rakas Voyagerimme? 

Versio 9.1 tuo muutoksia pick & scaniin ja muita pieniä parannuksia. Huimin kehityskulku liittyy kuitenkin luettelointi-clientiin, siinä nimittäin fonttia pystyy jatkossa säätämään. Eikä tässä vielä kaikki, fontti on clienteissa skaalautuva eli nykyisenkaltaisesta kenttien piiloutumisesta päästään eroon. Versio 9.2 julkistetaan vielä tänä vuonna. Seuraava isompi muutos, versio 10 on tulossa julkistukseen Q2 2017. Eipä tuo taida paljon nykyisestä muuttua, kunhan nyt vähän bugeja korjaillaan.

Näihin mietteisiin!

Jussi

Ei kommentteja: