29.6.2016

Kirjastopäivien oppi: Thinking out of the box!

AMK–kirjastopäivät pidettiin tänä vuonna 13. - 15.6. Jyväskylässä, Lutakon kampuksella. Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK olivat yhdessä vastuussa päivien järjestelyistä. Kirjastopäivien otsikko oli osuva: Thinking out of the box. Tuttuja asioita, mutta kuitenkin hieman eri perspektiivistä katsottuna. Tiistaina teemana oli Avoin tiede ja tutkimus, keskiviikkona Palvelumuotoilu.Tikku-ukkoja, viivoja ja polkupyöriä

Perinteisesti kirjastopäivien ohjelmaan kuuluu viestinnän työpaja. Osallistuimme maanantaina JAMKin Pääkampuksella työpajaan, jonka tarkoitus oli innostaa meitä ajattelemaan visuaalisesti. Pajan vetäjänä toimi Suomen huippulivekuvittaja Linda Saukko-Rauta.  Aluksi piirtelimme Lindan opastuksella erilaisia symboleja ja merkkejä. Huomasimme, miten pienellä viivalla on iso merkitys. Piirsimme erilaisia ilmeitä tikku-ukoille ja haastetta tuotti niinkin yksinkertainen tehtävä kuin polkupyörän piirtäminen. Ryhmätyötehtävänä oli kuvittaa opinnäytetyöprosessi alusta loppuun, soveltaen päivän aikana saatuja oppeja. Luovan päivän päätteeksi yhdessä ideointi ja piirtäminen kiteytti yhteiset ajatuksemme.  

Tuliaisena viestintäpajasta kirjaston iPadilla on nyt piirto-ohjelma, mitä voi hyödyntää mm. kirjaston viestinnässä ja ohjauksissa. Toki digitaalinen piirtäminen vaatii kyllä vielä hieman harjoittelua…


Kuvien avulla tarina pysyy hyvin koossa, sen koimme myös seuraavien päivien aikana, kun Linda livekuvitti kirjastopäivien esitykset. Oli hieno seurata hieman asiaan vihkiytyneenä Lindan työskentelyä, samalla kun kuunteli esityksiä.

Lindan työskentelyä ja livekuvitusta voi muuten seurata myös Porissa Suomi Areenalla.

Theseusta ja tulevaisuusvisioita

Päivän esityksistä jäi erityisesti mieleen Minna Marjamaan ja Tiina Tolosen katsaus Theseuksesta. Theseus on tulevaisuudessa amkien julkaisujen täyden palvelun talo. Jo nyt Theseuksessa on mukana kaikki amkit, tallennuksia yli 100 000. Theseuksen yhteinen toimintamalli, pelisäännöt ja sujuva yhteistyö ovat muualla maailmassa ja amkien ulkopuolella jatkuva ihmetyksen aihe.


Tulevaisuustukija Ilkka Halavan lennokas esitys Tulevaisuuden kirjasto ja asiakaskokemus oli varmasti monelle kulmakarvoja nostattava kokemus. Onko kirjasto tulevaisuudessa Cybrary? Kirjasto alustaksi Airbnb:n tai Uberin tapaan oppimiselle, kohtaamisille ja kehittämiselle? Kirjalogistiikan hoitavat robotit? Mielenkiintoisia kysymyksiä ja ajatuksia, ehkä vastaus löytyy tulevaisuudessa. Kehittämiseen kuitenkin tarvitaan aikaa ja tilaa ajattelulle. Olisiko siinä seuraavan tyky-päivän aihe?    

Palvelumuotoilua ja tunnelmamuotoilua

Viimeinen päivä oli pyhitetty tunnelmalle ja kohtaamisille. Sekä Juha Tuulaniemen että Marjo Rantasen esityksistä jäi mieleen kokonaisvaltaisen kokemuksen merkitys. Pelkkä hyvä asiakaspalvelu ei aina riitä, aito kohtaaminen on tärkeintä asiakaskontakteissa. Tilan visuaalinen merkitys ja kaikki aistit täyttävä kokemus korostuu. Kuulimme millä tuoksuilla herätetään janoa tai luottamusta, onko olemassa myös tuoksu millä voisi lisätä oppimisen halua?

Tilaisuudessa jaettiin myös KirjastoMoven liikuntapalkinnot sekä KVAK palkinnot.  


Kuvassa KVAK vuosimallia 2014 Elina Laineenoja Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja KVAK 2016 Tanja Savolainen Savonia-ammattikorkeakoulusta. Myös Eija Suikkanen Turku amkista ja Kaisa Puttonen Laureasta saivat KVAK-palkinnon.

Summa summarum

Päivien ohjelma oli suunniteltu ja rakennettu loistavasti ja taidokkaasti, ohjelman lomassa jäi tarpeeksi aikaa tavata tuttuja ja kollegoja sekä tutustua uusiin ihmisiin. Saimme myös opastetut kirjastokierrokset molemmilla kampuksilla. Iltajuhla tunnelmallisessa vanhan paperitehtaan Pergamentti-hallissa oli erittäin onnistunut. Kaupunki näytti meille parhaat puolensa, sää suosi ja maanantaisen kesäillan kruunasi Jyväskylän maamerkki - iltasoitto Harjun Vesilinnan tornista.


Seuraavia päiviä kahden vuoden päästä odotellessa!

Well Done Jyväskylä!

Jyväskylässä kirjastopäivillä kävivät Jussi, Susanna, Elina ja Katrin.

Lindan piirrosmuistiinpanot löydät tästä https://visualisointi.wordpress.com/
Kirjastopäivien ohjelman löydät tästä http://amkkirjastopaivat.humak.fi/ohjelma/

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtava juttu että viihdyitte hyvin! Meistä on niin mukavaa kun muillakin oli kivaa! Kukas pistäis paremmaks, vink vink... Katja Jamkista.