27.1.2014

Näin teet täppäritelineen kirjastaKirjastojen poistokirjoja voi käyttää hyödyksi monella eri tavalla. Hyvät ideat kannattaa jalostaa ja yksi sellainen tuli taannoin vastaan: pöytäteline tabletille eli täppäriteline. Pilottikappale valmistui viime syksynä ja yleisön pyynnöstä joulukuun valmistumispäivänä Kanalikirjaston lukusaliin perustetusta pop-up-täppäripajasta valmistui myös muutama uusi yksilö. Puolet tarvikkeista löytyi kirjastosta eli kovakantiset poistokirjat, korjausliima ja liimapensselit. Rautasaha ja paperiveitsi tuotiin kotoa ja metalliviivotin ja akryylimaali lainattiin kaverilta.

Työvaiheita on useampi, joten telineen valmistumiseen tulee varata aikaa. Liiman kuivuminen kestää ja loven sahaaminen kirjan kanteen ja sivujen leikkaus ovat tarkkaa puuhaa.

  • Ensin kirjan kannet, muutamat sisäsivut  ja ulkosivut liimataan yhteen ja annetaan kuivua painon alla. Kuivumisen jälkeen kirja on yhtenä kappaleena eikä sitä enää pysty avaamaan.
  • Seuraavaksi tehdään kirjan kanteen muutaman sentin päähän selkämyksestä n. 1,5 x 1,5 cm kokoinen lovi.
  • Kirjan kansi kannattaa sahata rautasahalla ja sivut leikata paperiveitsellä metalliviivotinta apuna käyttäen. Käytimme sivujen leikkaamiseen sahan sijasta paperiveistä, jotta työn jälki olisi siistiä ja paperipölyä tulisi vähemmän.
  • Lopuksi lovi liimataan ja annetaan kuivua. Loven voi maalata, koska väri peittää epätasaisuudet ja tekee siitä viimeistellymmän näköisen.


Katrin sahaa

Juha liimaa

Eiku täppäri telineeseen ja lukemaan kirjaston e-kirjoja (tai katsomaan telkkua).

Vinkki: kampuskirjastoista poistetaan säännöllisesti vanhentuneita kirjoja ja niitä saa ilmaiseksikin. Kanalikirjasto järjestää tilauksesta uusia telinepajoja.


Kirjoitti
Katrin Kanalikirjastosta

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

siistiä

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuo varmasti nidottu kirja? Näyttää ihan sidotulta kuvassa. Tosi hieno idea, jota pitää harkita meillekin...

SAMK-kirjasto kirjoitti...

:) Hyvä huomio, että tekstissä puhutaan nidotusta kirjasta. Nyt on korjattu.

Paivinblogi kirjoitti...

Kiitos ideasta, tuon voisi toteuttaa itsekin.