12.9.2012

Finna-kuulumisia

Olenpa ollutkin pitkään hiljaa KDK/Finna-hankkeen tiimoilta, täytyy vaihteeksi palata estradille!

Päällisin puolin hankkeessa on ollut hiljaista, mutta taustalla on kyllä tehty valtavasti työtä kevään jälkeen ja kehitystäkin on tapahtunut.Iso muutos tapahtui keväällä, kun siirryttiin avoimen lähdekoodin järjestelmään - sehän tarkoitti koko isolle hankkeelle suunnan muutosta. Aikataulun venyminen kyllä huolestuttaa, sillä meillä olisi ollut tänä vuonna todennäköisesti paljon enemmän resursseja käytössä liittymän rakentamiseen kuin 2013, mutta sen kanssa on vain elettävä. Onneksi ensimmäisenä KDK-kelkkaan hypänneet organisaatiot ratkaisevat paljon ongelmia puolestamme, samoin hienoa on ettei yritetäkään saada kaikkea etukäteen valmiiksi vaan tuotantoon pyritään menemään beta (rajoitetulla) -versiolla ja järjestelmää kehitetään jatkuvasti.

Asiakasliittymä (Finna) on se asiakkaille/käyttäjille näkyvin osa tätä ja siinä VuFind näyttäisi olevan nappiin osunut valinta. Projektisuunnitelma näyttää hyvältä ja teknisiä ongelmia kuitataan ratkaistuiksi kohtalaista vauhtia. Näistä on alkanut kerääntyä jonkinlaista dokumentaatiotakin verkkoon.

Paljon on tekemättäkin ennen liittymien julkistamista, mutta ainakin näin amk-näkökulmasta katsoen tuotantoon päästään jollain versiolla kohtuullisella työmäärällä (ensimmäisen KDK-aallon organisaatiot tuotantoon joulukuussa 2012?), fiksultahan tuo nykyinen Finna-testiversio jo alkaa näyttää. Vaihteeksi meidän Voyager-kirjastojärjestelmämme olevan rajapintojensa osalta hyvä ja mm. varaukset ja uusinnat saataneen toimimaan, joten vähintään Voaygerin nykyiset liittymät saadaan nopeasti korvattua. Verkkoaineistoja tulee hakuihin mukaan sen jälkeen, kun on saatu keskitetyn indeksin hankinta kilpailutettua. Isoimmat aukot jäävät tietenkin kotimaiseen verkkoaineistoon, niitä pitää sitten erikseen indeksoida mukaan. Nelli-haku jotakuinkin onkin jo integroitu liittymään.

Museoiden asiakasliittymä on  tällä hetkellä ehkä kaikkein pisimmällä ja arkistopuolikin kirii hyvää vauhtia. Eniten haasteita löytyykin yleisten kirjastojen puolelta, siellä taitaa into ja usko KDK:n toimivuuteen olla koetuksella kun edistystä ei tunnu tapahtuvan. Loppuvuosi näyttää, mitä sillä rintamalla tapahtuu, sillä loputtomiin ei voida odotella toimivuuksia (isoimmat huolet taitavat olla kirjastojärjestelmän suunnalla, ei VuFindissa) - ennustajaksi en ryhdy, mutta...

Kaikkea yllättävää toki tulee vielä eteen ja onhan mm. hallintapaneeli (admin) pahasti kesken, epäilijä minussa pysyy siis vielä aktiivisena pitkään.

Niin, ja KDK-hankkeen toinen puoli eli pitkäaikaissäilytys tuo lisää mielenkiintoisia yhtymäkohtia mm. Tutkimuksen tietoaineistot -ja Raketti-Tutki -hankkeille.

Jussi

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Pari huomiota täältä ekan aallon puolelta hyvään yhteenvetoosi. Alkukevään päätös siirtyä Vufindiin pisti tosiaan rattaat pyörimään ja jälki on ollut erinomaista. Sen on huomannut myös KK:n projektiporukasta, josta oikein huokuu tekemisen ilo. VuFind täyttää kehitysversionakin vaatimuslistan Primoa paremmin ja puuttuville ominaisuuksille tuntuvat ratkaisut olevan tiedossa.


Haasteitakin tosiaan on, yhtenä isona just tuo hallintapaneeli. Sen helppokäyttöisyys ja toiminnallisuudet merkkaa paljon niille, jotka aikoo ottaa käyttöön oman, paikallisen asiakasnäkymän. Esim. meillä sen valmistumista odotellaan kuumeisesti.
Vaikka noi rajapinnat Voyagerin suuntaan onkin hyvät, esim. varaustyyppisten toimintojen kirjo on sen verran suuri, että kaikkien niiden toteuttaminen VuFindissa teettää työtä. Ilman niitä VuFind ei kuitenkaan voi korvata esim. JYKDOKin omaa asiakasliittymää, eli toimimaanhan ne on saatava. Pilotissa mukana olevissa KK:n Fennicassa ja Violassa varaustoimintoja ei oo, joten joulukuu 2012 lienee niiden osalta ihan realistinen aikataulu tuotantoon siirtymiseen.
Eikä tosiaan toi yleisten kirjaston tilanne erityisesti Axielin järjestelmien rajapintojen osalta ole ihan ongelmaton.

Mutta homma kyllä etenee tällä hetkellä ihan eri tavalla kuin esim. vuosi sitten, kun vielä takkusimme Primon kanssa. Toki, kun pelkästään JYKDOKin näkökulmasta katsoo, Primo vaikutti vielä tuolloinkin ihan toimivalta, mutta tottahan se on, että KK:n väki ja Heikkisen Eero museopuolelta ovat saaneet VuFindin taipumaan ihan eri sfääreihin.

No, viikot vierii just nyt vauhdilla ja aika pianhan se on selvillä, mitä joulukuussa 2012 todella tapahtui;)


t. Markkanen JYKistä