29.4.2011

Verkkokirjojen hankinnasta ja tarjonnasta

Verkkokirjojen maihinnoususta on ollut puhetta jo useita vuosia, mutta kotimaisen aineiston osalta ei ole kyllä tapahtunut mitään ihmeempää kehitystä. Näin kirjastojen näkökulmasta on tietysti helppo vierittää syy kustantajien niskaan, koska ainakin meillä olisi valmius ja tarve hankkia paljonkin enemmän kuin on tarjolla. Ollaanhan me kirjastot pieni asiakasryhmä, mutta hyvistä aineistoista voisi vaikka kunnon korvauksen maksaakin.

Tarjonnan pienuutta miettiessä pieni kielialue menee selityksenä jonkin aikaa, mutta ei senkään taakse voi ihan kokonaan mennä. Enemmänkin ihmetyttää joidenkin kustantajien asenteet siihen, että eivät suostu myymään kirjastoille verkkokirjoja lainkaan. SAMKin kirjastossa olemme yrittäneet auttaa tilannetta sillä, että laitamme esim. ladattavia tiedostoja omalle palvelimellemme (ekirjat.samk.fi) salasanan taakse vain henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön. Jotain olemme onnistuneet tällä menetelmällä hankkimaankin.

Toinen kumma juttu on sitten teknisempi, eli nekin kotimaiset palvelut joita saadaan hankittua, ovat usein hankalasti käytettäviä. Isojen ulkomaisten palvelujen kautta saa hankittua esim. verkkokirjoja käyttöön käytännössä aina IP-tunnistuksella tai Haka-kirjautumisen kautta ilman yhtäaikaisten käyttäjämäärien rajoituksia, mutta kotimaisissa on ollut tosi ihmeellisiä viritelmiä tässä suhteessa. Verkkokirjojen tarjoajat tuntuvat enemmänkin virittelevän palvelujaan perinteisen painetun kirjallisuuden lainauksen sähköisenä versiona.

Jotain valoa sentään näkyy tunnelin päässä mm. eReading-hankkeen ansiosta, mutta paljon on Suomen kustannusala vielä ulkomaisia jäljessä. Tuossa eReading-hankkeessakin on paljolti lähdetty miettimään erilaisia lukulaitteita yms, mutta näin korkeakoulukirjaston näkökulmasta kirjojen lukeminen verkon kautta olisi se kaikkein oleellisin asia. Mobiililla, tabletilla, läppärillä - laitteistoista riippumatonta pitäisi olla.
Ihan viime aikoina myös jotkin kirjakaupat ja välittäjät ovat tuoneet uusia palveluja tarjolle, vesi kielellä odotellaan sisältöä.

Yhtä kaikki, hyvää VAPPUA!!!


Ei kommentteja: