21.4.2011

Julkaisujen näkyvyydestä


SAMKissa julkaisusarjat ja julkaisukauppa eivät varsinaisesti kuulu kirjasto- ja tietopalvelujen toimintaan, mutta olemmehan me toki jollain tavoin tuohonkin sekaantuneet.

Nykyisin iso osa SAMKin julkaisuista jaetaan myös maksuttomina pdf-versioina. Kun julkaisu on muuten valmis, niin kirjasto- ja tietopalvelujen roolina on tallennetaan julkaisu Theseus-verkkokirjastoon, jotta siihen saadaan myös URN-tunnus. URN on julkaisun pysyvä tunnus, jonka loppuosa muodostuu käytännössä julkaisun ISBN:stä. Theseus-tallennus lisää samalla myös julkaisujen saatavuutta ja löydettävyyttä netissä esim. Googlella haettaessa verrattuna siihen, että tiedostot olisivat vain Julkaisukaupassamme. Theseuksessa on julkaisujamme muutamalta viime vuodelta ja määrä lisääntyy pikku hiljaa, vanhoja emme kuitenkaan ala tallentamaan.

Theseuksen lisäksi kirjasto- ja tietopalvelut syöttää julkaisun tiedoston myös SAMKin sähköiseen, TWebillä toteutettuun arkistoon. Sielläpä nuo sitten pysyvät jälkipolvienkin saatavilla, kaiketi. Julkaisuja ja julkaisusarjoja sekä niiden jakelua ollaan ylipäätään miettimässä uudestaan, joten ehkä kampuskirjastoissa myydään jatkossa myös painettuja SAMK-julkaisuja. Tässäkin kyllä kaivattaisiin kovasti verkkomaksujen käyttöönottoa, saapa nähdä koska sellainen saadaan meille!

Jussi


Ei kommentteja: