1.2.2011

KDK:n hankevaihe päättymässä


KDK-hankkeessa varsinainen hankekausi lähestyy loppuaan. Saatavuusjaosto piti tammikuun lopussa toiseksi viimeisen kokouksensa, ryhmän toiminta loppuu virallisesti maaliskuun puolivälissä. Maaliskuussa on tiedossa vielä hankkeen loppuraportti ja sitten siirrytäänkin tuotantovaiheeseen. Maaliskuusta lähtien hankkeen hallinnointi siirtyy Kansalliskirjastolle, sinne on jo rekrytoitu uutta väkeä ja lisää on vielä tulossa. Suunnitelmat jatkosta ovat vielä osin kesken ja KK käy OKM:n kanssa lisäneuvotteluja asian tiimoilta. Konsortion perustaminen on kuitenkin selviö, konsortiosopimuksia ei kylläkään vielä ole eikä niitä taideta ehtiä saatavuusjaostossa käsitellä. Iso hanke edellyttää myös jatkossakin isoa ohjausjärjestelmää.

Yksi hankkeen aikana monesti esillä ollut asia on linkitys Europeanaan. Tämä ei varmaan meidän kirjastojen osalta ole kaikkein oleellisin asia, mutta museoiden ja arkistojen kannalta toki. Formaattimuunnin (Formula?) on joka tapauksessa valmis, joten aineistot siirretään Europeanaan keskitetysti. Europeanaan kannattaa kyllä tutustua

Pilotointi on loppusuoralla ja vaikka se alkoi hyvin, niin tietyissä asioissa näyttäisi olevan aika isojakin ongelmia. Sinänsä käyttöliittymän räätälöinti on joustavaa, samoin aineistojen normalisointi ja kaikki metadataan liittyvät asiat toimivat niin kuin kuviteltiinkin, mutta tietoturvassa ja asiakaspuolella on järjestelmästä riippuvaisia puutteita, joita yritetään ratkoa kaikin keinoin. Pilottien aineistoista muutamien museoiden kuvat ovat kivasti haettavissa, samoin Voyagerissa olevat aineistot näyttäytyvät hyvin. Kevään aikana valitaan organisaatiot KDK:n seuraavaan pilottivaiheeseen yli sadan ilmoittautuneen joukosta, nähtäväksi jää päästäänkö Primolla tuotantokäyttöön vielä tämän vuoden aikana.

Viestinnän osalta vastuu siirtyy kevään aikana Kansalliskirjastolle. Hankkeen käytössä ollut suljettu wiki jää pois ja työskentely tapahtuu hieman julkisemmilla välineillä – näin ainakin sopii toivoa. Wiki on varmaan tulevaisuudessakin tärkein työväline, mutta varmasti jotain muutakin tulee rinnalle.

Ei kommentteja: