29.10.2010

Kirjastoverkkopäivät

Ensimmäiset kolmipäiväiset kirjastoverkkopäivät pidettiin Helsingissä 27.-29.10. 2010. Ensimmäisenä päivänä oli kaikille yhteistä ohjelmaa Lindasta ja Kansallisesta yhteisluettelosta. Yhteisluetteloa varten yleiset kirjastot ovat jo saaneet OKM:stä rahoituksen, sen sijaan amk-kirjastojen osalta tilanne on vielä täysin auki, veikkaus on että keskitettyä rahoitusta ei tule. Pahimmassa (tai parhaassa) tapauksessa odotellaan muutama vuosi, jotta yleiset saavat tekniset ongelmansa ratkaistua. Iltapäivällä olin mukana sosiaalista metadataa käsittelevässä rinnakkaissessiossa ja siellä käytiin kiintoisaa keskustelua mm. siitä, olemmeko oikeasti valmiita antamaan asiakkaiden tuottaa sisältöjä luetteloihimme ja sopiiko sosiaalisen metadan ajatukseen ylipäänsä minkäänlainen kontrolli.

Toisen päivän teemana oli KDK ja URM. URM (Unified Resource Management) on ExLibriksen tuleva kirjastojärjestelmä, "Voyagerin seuraaja". Toimittajasta riippumatta tällaiset kaiken aineiston hallintaan tarkoitetut järjestelmät lienevät sukupolven todellisuuttamme.
KDK:n ajankohtaisasioissa kuulimme pilotin tilanteesta ja kokonaisarkkitehtuurista. Asiakasliittymää on alettu rakentaa, joten alkukevättä odotellaan mielenkiinnolla.

Perjantai oli enemmän tekninen päivä ja sisälsi paljon rinnakkaissessioita. RFID-standardeissa ei onneksi ole tiedossa muutoksia lähiaikoina. Mielenkiintoisempi osuus oli sen sijaan Voyageriin viimeinkin tullut SIP2-tuki, joka mahdollistaa palautusautomaattien toiminnan tehostamisen ja verkkomaksut. Keskipäivän sessioissa käytiin läpi julkaisurekisterien tulevaisuutta ja Jure-projektia. Iltapäivällä oli taas rinnakkaissessioita, joista osallistuin kirjastoyhteistyön infrastruktuuria käsittelevään osioon. Suunnitteilla on sektorirajat ylittävä alan ammattilaisten wiki ja yhteinen kirjastotietokanta.

SAMK oli tällä kerralla esillä sekä ohjelmien laadinnassa että itse esityksissä muutamassakin sessiossa.

Ei kommentteja: