16.12.2009

Julkaisuluettelosta


Amkotan julkaisutyyppiluokituksen muuttuessa 2010 alkaen ollaan SAMkissakin jouduttu miettimään julkaisutietojen keräämistä ja Juolukka-julkaisuluettelossa näkyvien tietojen relevanttiutta. Hätäpäissäni tein jo uuden luokituksen mukaisen tietojenkeruulomakkeenkin, mutta sitä tehdessä luokituksen monimutkaisuus iski kyllä silmille ja tuli uskonpuute.

Julkaisutietojen kerääminen tuntuisi nyt olevan järjestyksessä, kun tutkimusjohtajat ovat ottaneet asian omakseen - saadaan siis joka toimialalta kattavasti tiedot ilman että kirjaston täytyy erikseen lähetellä pyyntöjä. SAMKin omia julkaisuja toki lisäämme julkaisuluetteloon automaattisesti ja nehän eivät Amkotaan siirrykään.


Julkaisutyyppiluokituksen lisäksi on myös tieteenalakohtainen luokitus tulossa korvaamaan entisen koulutusalakohtaisen jaon. Tämä puoli ei ole ihan vielä valmis, joten siitä pitänee odotella lisätietoja kevääseen.


Raketti-hankkeeseen liittyvä Jure-projekti tuntuu siltä, että sitä kautta tulee myös kevään alkaessa tietoja mahdollisesta kansallisesta julkaisurekisteristä. Tuo lienee OPM:n listoilla kiireellisenä hankkeena ja on lähtenytkin liikkeelle ripeästi. Saanemme helpotusta (?) julkaisuluettelon/rekisterin ylläpidon suhteen....


Itse olen ajatellut, että nyt ei Voyagerissa ylläpidettävään Juolukka-julkaisuluetteloon kannata tehdä mitään ihmeempiä muutoksia - itse asiassa se toiminee sittenkin uudessa ympäristössä julkaisujen julkisena näkymänä silleen. Amkotaa varten voi laittaa uudet luokituskooditkin johonkin osakenttään näkymään, mutta ei niiden välttämättä tarvitse sotkea hakuliittymää. Täytyy vielä tutkia tätäkin asiaa tarkemmin - kahta eri luokitustakaan ei kyllä viitsisi ylläpitää pitkään. Kirjaston on toki keskusteltava asiasta myös SAMKin muiden toimintojen kanssa.


Näitä ja muitakin asioita tiedotellaan ja pähkäillään yhdessä tammi-helmikuussa "tiedotuksellisessa verkkokokouksessa" ja myöhemmin kevätpuolella työseminaarissa. Asiat siis etenevät, jos kohta välillä hiukan nytkähdellen.

Jussi

Ei kommentteja: