11.9.2009

KDK


Erinäisten sattumusten johdosta olen nykyään OPM:n vetämän KDK-hankkeen saatavuusjaoston jäsen. Toistaiseksi pesti on kestänyt kaksi viikkoa ja sisältänyt jopa yhden kokouksen. Perehtyminen aiheeseen on siis vahvasti kesken, mutta eipä tuo hanke vielä mitenkään loppusuoralla olekaan, vaikka hyvässä vauhdissa onkin. Saatavuusjaostossa näyttää olevan aika innostunut henki, ei näytä lainkaan hassummalta ja muutamaan vanhaan tuttuunkin tuli taas törmättyä.

Ohjelmiston hankinta on prosessissa, toiminnalliset ja tekniset vaatimusmäärittelyt on tehty. Hankinta lähtee nyt etenemään Kansalliskirjaston vetämänä kilpailullisen neuvottelumenettelyn periaatteilla. Tuollainen hankintamenettely on ilmeisesti isoissa hankkeissa aika tavallinen tapa: ehkä hieman raskas ja hidas, mutta lopputuloksiin ollaan oltu tyytyväisiä. Ideana on käydä neuvotteluja muutaman toimittajan kanssa ja dokumentoida läpinäkyvästi neuvotteluja koko ajan (juu, kaikkien toimittajakandidaattien on oltava ajan tasalla). 2010 keväällä ollaan sitten huomattavasti viisaampia valittavan järjestelmän suhteen.

Pilotit on valittu: Voyager-kirjastoja edustaa Jyväskylän yliopiston kirjasto. Saatavuusjaoston toimenkuvaan kuuluu talven aikana käytettävyyssuunnitelma ja yhteydenpito pilottikirjastoihin. Käytettävyystutkimuksessa otetaan huomioon paitsi kirjastojen asiakkaiden näkemykset myös pilottiorganisaatioiden kokemukset järjestelmän ylläpidosta. Nämähän riippuvat pitkälti siitä, mikä ohjelmisto tullaan lopulta valitsemaan. Ensivaikutelman mukaan tässä siirrytään Marc-tietueiden konvertoinnista metadatan konvertointiin, saapa nähdä mitä kaikkea teknistä vimpainta datan siirtoihin tuleekaan.

KDK:sta tulee varmaan juttua tähänkin blogiin enemmän lähiaikoina, ajan tasalla voi pysyä seuraamalla hankkeen nettisivustoa.

Jussi

1 kommentti:

mace kirjoitti...

Itse en suoranaisesti ole tekemisissä KDK:n kanssa, mutta väsäilen EuropeanaLocal -hankkeen myötä metadatan muunnosta pois MARCista sekä metadatan välittämistä eteenpäin. Hankkeella on kyllä yhteyksiä KDK:hon, tulevaisuudessa ehkä enemmänkin mutta varsinaisesti kyseessä on Europeanan satelliittihanke.

Uskon että metadatan koneellista kopelointia on kirjastolaisille tiedossa enenevissä määrin kun teoslähtöisistä MARC-siiloista pyritään irtautumaan kohti oikeaa maailmaa. Tietoteknistä osaamista tarvitaan, enkä nyt tarkoita sitä että osaa sisentää wordissa oikein eikä välilyöntejä käyttämällä.

KDK on mahtava hanke, meillä yleisissä kirjastoissa ei siihen valitettavasti ole paljoakaan annettavaa (ku ei ole niitä digitaalisia aineistoja). KDK:sta tulee kuitenkin olemaan meillekin paljon iloa sekä käytännön työssä, että tukipilarina oman työn kehittelyyn.

Tsemppiä KDK-hommiin :)