13.2.2009

Urkund käyttöön

Joulukuussa ostettiin SAMKin käyttöön Urkund-plagioinninvastainen järjestelmä. Tällä on tarkoitus metsästää opinnäytetöistä (ja miksei muistakin raporteista) mahdollisesti löytyviä plagiaatteja. Urkundin käyttöönotto on siinä vaiheessa, että testimielessä on lähetetty tarkastettavaksi kymmenkunta opinnäytetyötä.

Homma toimii käytännössä näin: opinnäytetyö lähetetään ohjaavan opettajan henk.koht. Urkund-osoitteeseen sähköpostin liitetiedostona. Seuraavana päivänä tulee ohjaajalle viesti analyysin valmistumisesta ja linkki siihen. Urkundin sivuilla analyysit myös säilyvät ja niitä voi järjestellä haluamiinsa kansioihin yms.

Analyysit ovat mielenkiintoista luettavaa ja jo tähän mennessä on selvinnyt, että Urkund löytää aika hyvin suomalaisissakin osoitteissa olevia töitä. Laitoin mm. kokeeksi yhden Theseuksessa olevan työn ja siitä löytyi 100 % vastaavuus, samoin löytyy (avoimesti) netissä olevia opintojaksoja ja muuta mielenkiintoista. Kirjastoihmisen silmin näkee oheistuotteena myös käytettyjen lähteiden tason ja lähdeviittausten oikeellisuuden- Wikipedia näyttää jylläävän (amk-opinnäytetyön kriteerit täyttävä lähde?).

Urkundin käyttöönotto etenee testausvaiheen jälkeen niin, että päävastuu on SAMKin opinnäytetyön kehittämisryhmällä ja opetusneuvostolla, kirjasto on enemmänkin konsultoivana asiantuntijana. Tällaisen ohjelman käyttöönotto yhdessä Theseuksen kanssa taitaa vaikuttaa aika moneen kohtaan opinnäyteprosessissa, joten asiat on syytä tehdä harkiten. Tämä kevät testataan ja syksystä lähtien otetaan laajempaan käyttöön, näin kai tämä menee.

Jussi

1 kommentti:

Anne Sankari kirjoitti...

Nyt on tosiaan jo lähtenyt tunnuspyyntö muutamalle testaajalle (opinnäytetyön kehittämisryhmän jäsenet). Lisäksi kaikki muut opettajat, jotka haluavat testata ohjelmaa jo tänä keväänä, voivat ilmoittautua minulle, niin pyydetään urkundilta tunnukset.

Ja toimialapäiviinhän tulee tietoiskuja.

Näillä nyt aloitetaan. Ohjelma ei vaikuta yhtään hassumalta.

Anne