19.12.2008

Lontoon Online 2008 messuilla


Online 2008-messut Olympia Grand Hallissa olivat tänäkin vuonna mielenkiintoiset. Kuuntelimme luentoja mm. kirjaston strategisesta suunnittelusta. Paikan päällä oli todella paljon yleisöä, hallissa kaikui jatkuva korvia huumaava puheen sorina. Suosituimpiin luentoihin oli jopa kymmenien metrien jonot. Esimerkiksi ”20 search tips in 30 minutes”, oli niin varattu jo 20 minuuttia ennen varsinaisen session alkamista, että emme päässeet mukaan. Näytteilleasettajia oli lukuisia ja nähtävänä oli paljon mielenkiintoista materiaalia. Tuttuja nimiä olivat mm. Taylor&Francis, Oracle, ProQuest ja Dawson. Näyttelyalueella kierteli myös ”Super Librarian.Tapasimme messuilla myös Emeraldin Euroopan edustajan Jennifer Hughesin. Hän kertoi, että on jo käynyt Suomessa ja on tulossa taas keväällä, jolloin hän mahdollisesti tulisi järjestämään meille Emeraldin käyttäjäkoulutusta. Messuilta saimme uusia ideoita omaan työhön ja kehittämiseen. Kannattaa siellä kyllä käydä!

Olo Lontoossa oli todella turvallisen tuntuista, poliiseja pyöri paljon kaupungilla. Syytä ihmetellessämme saimme kuulla tiistaina, Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice oli tullut Lontooseen tapaamaan Britannian ulkoministeri David Milibandia, ja vierailun takia kaupungissa oli tehostettu turvajärjestelyjä. Keskiviikkona puolestaan kaupungilla liikkuvat kuninkaalliset ja poliitikot laittoivat liikennejärjestelyt kokonaan uusiksi. Itse kuningatar Elisabeth oli aamupäivällä matkalla avaamaan parlamenttia, ja osa kaupungin kaduista oli kokonaan suljettu liikenteeltä. Puolen päivän aikaan näimmekin Buckinghamin palatsin läheisyydessä kuninkaalliset hevosvaunut palaamassa kotiin kaupungilta. Liikennejärjestelyjen takia kiertoajelumme venyi lopulta peräti neljän ja puolen tunnin mittaiseksi.

Ohjelmaamme kuului myös vierailu London College of Communicationissa. Tapaamisen isäntänä toimi Mr Ray Delahunty, joka työskentelee yliopistossa Voyagerin pääkäyttäjänä. Hän oli kiinnostunut Tyrni-tietokannastamme ja erityisesti web-liittymästä. Harrin avustuksella hän onkin viritellyt uusia kuviota heidän tietokantaansa.
Vierailun ehdoton kohokohta oli tutustuminen Stanley Kubrick-näyttelyyn ja arkistoihin. Tekijänoikeudellisista syistä emme valitettavasti saaneet valokuvata näyttelyyn kuuluneita esineitä ja dokumentteja. Arkistossa pääsimme tutustumaan Hohto -ja Kellopeliappelsiini-elokuvien alkuperäisiin kuvausmateriaaleihin. Hohto-elokuvasta näimme mm. paperipinkan, jonka päänäyttelijä Jack Nicholson oli kirjoittanut täyteen lausetta ”All work and no play makes Jack a dull boy”. Yliopiston Kubrick-tutkija esitteli meille myös elokuvan pienen Danny-pojan kuvausasuja. Pienen toppatakin vetoketjussa oli vieläkin jäljellä elokuvassa käytettyä tekolunta.

Vierailu jatkui kirjastokierroksella. Tilat oli jaettu kahteen osaan: toisessa osassa opiskelijat voivat keskustella vapaasti, tehdä ryhmätöitä ja vaikka syödä omia eväitään. Toinen osa kirjastosta on pyhitetty perinteiselle ”hiljaiselle” toiminnalle. Kirjaston kokoelma on mittava, niteitä on yhteensä n. 110 000 kpl. Verrattuna suomalaisiin tieteellisiin kirjastoihin oppilaitoksen kirjasto ei ole ulkopuolisten asiakkaiden käytettävissä. Tämä on ymmärrettävää, koska opiskelijoita on todella suuri määrä eikä henkilökunnalla välttämättä olisi resursseja palvella ulkopuolisia asiakkaita. Kirjastokierroksella kiinnitimme huomiota asiakaspäätteiden valtavaan määrään; kirjaston tiloissa oli yhteensä n. 600 tietokonetta, yksi 15 opiskelijaa kohden. Turvajärjestelyt sielläkin olivat tosi tarkat, sisään pääsi vain kulkukortilla.
Matkajärjestelyt sujuivat hyvin ja liikkuminen kaupungilla onnistui helposti. Lisäksi sää suosi meitä koko matkan ajan, ja aurinkokin pilkahteli välillä taivaalta. Erikseen on vielä mainittava, että lontoolaiset olivat todella kohteliaita ja avuliaita.


Matkalla olleet Tarja ja Katja.

Ei kommentteja: