4.11.2008

Triangelipäivät 2008

Triangelipäiviä vietettiin tänä vuonna Turussa 29.-31.10. Esitykset tulevat ajan myötä verkkoon, tässä kuitenkin jotain muistumia päivien kulusta.

Nelli-päivään en osallistunut. Muutamissa esityksissä, mm. ExLibriksen Oren Beit-Arie kertoi mielenkiintoisia visioitaan tulevaisuuden kirjaston tarpeista. Orenin yksi pääasia oli "meet-users-where-they-r" eli siis kirjastojen on mentävä sinne, missä asiakkaatkin ovat. Tarvitaan uusia palveluja, räätälöintiä jne. siis jotakuinkin sosiaalisen median käytäntöjä olisi omaksuttava kirjastoissa. Ylipäänsä järjestelmien kehittämisessä asiakaslähtöisyys olisi vihdoinkin otettava ihan oikeasti lähtökohdaksi - nykysysteemit ovat kieltämättä kirjasto- tai tekniikkalähtöisiä, tästä puhuttiin mm. Kansalliskirjaston asiakaskäyttöliittymän esittelyssä. Hauska esimerkki tästä tulikin päivien lopuksi, kun Aleph-Lindan tulevaa käyttöliittymää esiteltiin - salissa ketään ei tuntunut kiinnostavan esitelty "googlemainen" yhden rivin hakulomake vaan heti piti alkaa vaatimaan monimutkaisempia, ammattilaisille tarkoitettuja hakuja. Hoh hoijaa, siinä se asiakasnäkökulman ajattelu taas puhkesi kukkaan.

Paluumatkalla laitettiinkin bussissa kirjastollemme profiili ja ryhmä Facebookiin, vaan siitä myöhemmin lisää.

Jussi

Jussi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo "googlemainen" hakuikkuna tuntuu olevan ainakin opiskelijoille mieleinen: moni opiskelija käyttää mieluummin esimerkiksi Googlen scholaria kuin kirjastojen tietokantoja tai Nelliä, jotka he kokevat vaikeiksi. Samoin Googlen books, josta voit hakea myös osittain kirjojen sisällöistä, toisin kuin kirjastotietokannoista. Ehkä kirjat löytyisivät paremmin, jos ne löytyisivät Googlen booksista ja sieltä kirjastot, joissa kirja on? Miksi esim. SAMKin kirjasto ei ole vielä mukana?

Anonyymi kirjoitti...

Kuka on se asiakas, jota ajatellen käyttöliittymä suunnitellaan? Ei kai meillä ole vain yksi asiakas? Asiakasystävällisintä olisi tarjota erilaisia käyttöliittymiä erilaisille asiakkaille. Aika kivasti toteutettu Aleph-kataloogi on McGillin yliopistolla: http://newaleph.mcgill.ca/F?RN=591791041

terv. Anneli K