13.9.2008

Kansallinen ontologiakirjastopalvelu ONKI julkistettu

Perjantaina 12.9. Teknillisellä korkeakoululla julkistettiin semanttiseen webiin liittyvä ONKI-ontologiakirjastopalvelu. Ohjelmasta löytyy tarkempia tietoja ja linkkejä sovelluksiin. Tilaisuuden esitykset tullevat myöhemmin hankkeen sivuille. Lisätietoa kansallisesta semanttisen webin sisältöinfrastruktuurista löytyy tilaisuudessa jaetusta artikkelista. Ohjelma oli runsas, seuraavassa joitakin pikaisia poimintoja.

ONKIn koekäyttöä kaivataan eli kaikki kiinnostuneet kokeilemaan - voit toimia tiedon hakijana, indeksoijana ja/tai kehittäjänä. Luetteloivia kirjasto- tietopalveluammattilaisia kiinnostanee etenkin ONKIin perustuva YSA. Nykyisen verkko-YSAn ohjelmisto on vanhentunut ja vaikeasti ylläpidettävissä, ja se on korvattava uudella ohjelmistolla. Uusi ja vanha YSA toimivat verkossa rinnakkain ainakin vuoden 2008 loppuun asti. Rinnakkaiselo alkaa, kun ONKI-YSA on Kansalliskirjaston näkökulmasta kunnossa. Kansalliskirjastosta tiedotettaneen vielä erikseen, kun ONKI-YSA on täysin ajantasainen ja uusimpien asiasanojen pieni päivitysviive ratkaistu.

ONKI-palvelin voidaan integroida käsitevalitsimella (widget) omaan kirjastojärjestelmään. Esim. YSA:n käsitevalitsin vaikutti kiinnostavalta. Kirjaston atk-nörteille kehotettiin kertomaan tästä, täten siis tätä blogia seuraavia kirjastojen atk-nörttejä on asiasta infottu :-).

Selaimen kirjanmerkkien (tilkkujen) yhteisöllinen jakopalvelut Tilkut mahdollistaa "taggaamisen" semanttisesti. Tämä auttaa ison tagi-pilven järjestämisessä. Tilkut on Firefox-selaimeen asennettava skripti. Merkattavalta sivulta valitaan haluttu teksti, joka tilkutetaan. Palvelun ohjevideosta löytyy lisätietoa.

Iltapäivällä oli TerveSuomi-palvelun prototyypin julkistamistilaisuus. Portaaliin tulee enemmän aineistoa, kun se virallisesti julkistetaan helmikuussa 2009.

Lisätietoa semanttisesta webistä kiinnostuneille löytyy Semantic Computing Research Groupin sivuilta.

Pikaisesti kirjoitteli

Irina V.


Ei kommentteja: