12.9.2008

IGeLU 2008

IGeLU -konferenssi eli Ex Libriksen asiakkaiden tapaaminen järjestettiin tänä vuonna Espanjassa Madridissa 8.-10.9. Ohjelman esitykset tulevat aikanaan webbisivuille, mutta tässä nyt jotain päällimmäisiä havaintoja. Tiivistelmän olen laittanut sivuillemme.

Osallistuin konferenssiin Amkit-konsortion tekniikkaryhmän kanssa, meidän lisäksi oli myös muutama muu amk- sekä yo-kirjastojen edustaja ja Kansalliskirjaston vahva joukko.

SFX, MetaLib ja Voayger ovat niitä Ex Libriksen ohjelmia, joita meidänkin kirjastossa on käytössä. SFX jatkanee entisellä linjallaan, MetaLibiin tulee ehkäpä vuoden kuluttua isojakin muutoksia tai ainakin sitä rakennetaan uudempien ohjelmien arkkitehtuurille. Tämähän sopii hyvin Kansalliskirjaston suunnitelmiin suomalaisten muistiorganisaatioiden yhteisestä asiakasliittymästä, jonka yhtenä ohjelmistovaihtoehtona on juuri Ex Libriksen Primo.

Voyagerista tulee ensi vuonna versio 7.1, joka sisältää ainakin lupausten mukaan sellaisia ominaisuuksia, että periaatteessa asiakkaat voisivat maksaa myöhästymismaksunsa verkkopankkien kautta - nähtäväksi jää. Kesällä julkaistu 7.0 -versio on kuitenkin ollut käyttäjienkin mielestä edeltäjiään parempi ja vähemmän bugeja sisältävä eli parempaan suuntaan ollaan menossa. Voaygerin tulevaisuutta hahmoteltiin versioon 9 eli vuoteen 2012 saakka. Mitä tuon jälkeen seuraa, onkin sitten ihan toinen juttu. Ex Libris on joka tapauksessa kehittelemässä uuden sukupolven kirjastojärjestelmää, joka korvaisi nykyiset Voyagerin ja Lindan käyttöön tulevan Alephin.

Ex Libriksen tuotteita näköjään käytetään myös Aasiassa, siitä antoi esimerkin Yonsein yliopiston kirjasto. Siellä on melkoisen mielenkiintoisia sovelluksia Samsungin tuella ja omien sekä Ex Libriksen ohjelmien avulla. Eipä tuota esitystä voinut kuin kateellisena katsella ja miettiä samalla omien kirjastojemme uudistusprojekteja.

Ensi vuoden IGeLU järjestetäänkin sitten Helsingissä, siellä lienee entistäkin vahvempi suomalaisedustus.

Jussi

Ei kommentteja: