13.5.2008

Patentit tiedonlähteinä

Olin Helsingissä Patentti- ja rekisterihallituksen Patentit tiedon lähteinä koulutuksessa 17.4.2008. Pitkästä aikaa todella hyödyllinen kurssi, jonka antia on helppo hyödyntää sekä kirjaston päivittäisessä opastuksessa että tiedonhankinnan opetuksessa. Erityisesti kurssista on hyötyä tekniikan opetuksessa, mutta tiesittekö, että patenttitietokannoista voi olla hyötyä myös kilpailijaseurannassa ja/tai markkinoinnissa? Tämäkin asia tuli selville kurssin aikana.

Kurssin aluksi saimme perehdytyksen patenttien sielunelämään: mitä tietoja niistä löytyy, missä erityisesti näitä tietoja voi hyödyntää, paljonko patenttihakemuksia tehdään Suomessa ja maailmalla ja monta muuta hyödyllistä asiaa. Erityisesti meille painotettiin, että pk-yritykset eivät tiedä tai ymmärrä patenttien merkitystä tuotekehityksessään tai kilpailijaseurannassaan. Patentithan sisältävät kaikkien patentoitujen tuotteiden valmistusohjeet, joiden mukaan ammattimiehen pitäisi patentoitu tuote pystyä valmistamaan. Tätä tietoa kaikki kirjastolaiset voisivat viedä eteenpäin!

Varsinkin tiedonhaun kannalta kurssi oli suunniteltu todella hyvin. Opimme mistä patenttitietoa voi hakea, mitkä ovat oleellisimmat tiedot patenteissa ja miten tietokannat toimivat. Lisäksi kurssiin kuului harjoituksia, joiden pohjalta on helppo lähteä jatkossa hakeamaan patenttien sisältämää tietoa. Tähänkin tiedonhakuun liittyy sama fakta kuin mihin muuhun aineistoon hyvänsä: tietoa ei löydä, jos ei tee hakuja ja opi tekniikkaa. Patentti-ja rekisterihallituksessa on onneksi neuvontapalvelu, josta voi aina kysyä apua ongelmallisissa tilanteissa.

Listaan tähän vielä muutamia aiheeseen liittyviä linkkejä, joita voitte käydä katsomassa mielenkiintonne mukaan.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Patentti opas patentin hakijalle

Teollisoikeudet yrityksen voimavarana - verkkokurssi (vaatii rekisteröitymisen, mutta on maksuton)

Espacenet- tietokanta (patenttien haku)

Ei kommentteja: