17.4.2008

Sukellus kirjasto 2.0 -ilmiöön Turku 3.-4.4.2008

Suomen Turku esitteli parhaita puoliaan, kun Åbo Akademi järjesti symposiumin, jossa pohdittiin kirjastojen uutta, yhteisöllistä ja osallistavaa toimintatapaa. Aurinko paistoi ja tunnelma oli kansainvälinen. Symposiumin osallistujat ja luennoitsijat tulivat Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta. Yhteisenä kielenä oli englanti ja saimmekin kahden päivän aikana kunnon kielikylvyn.

Torstai aloitettiin työpajoilla, joissa tarkasteltiin kirjasto 2.0:n hyötyjä ja haittoja. Pienryhmien keskusteluissa mietittiin miten uusia toimintatapoja voidaan käyttää kirjastoissa esim. facebook tapahtumien markkinoinnissa.

Iltapäivän käynnisti Kari A. Hintikka Jyväskylän yliopistosta. Hän kertoi puheenvuorossaan kollektiivisesta älystä, kuinka sitä käytetään esimerkiksi rikosten selvittämisessä. James Surowiecki, Tim O’Reilly ja muutamat muut web 2.0:n gurut tulivat päivän aikana tutuiksi. Useassa puheenvuorossa pohdittiin lähteiden luotettavuutta, miten varmistaa luotettavuus kun kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa.

Aira Lepik Tallinnan yliopistosta alusti aiheesta verkostomarkkinointi ja kirjasto 2.0. Webin yhteisöllisyys luo väyliä kirjastojen verkostomarkkinoinnille. Sosiaalisen webin uusi toimintakulttuuri vaatii myös kirjastonhoitajilta uudenlaista ammatillista identiteettiä ns. kirjastonhoitajuus 2.0. Kim Holmberg Åbo Akademista esitteli Second Life –virtuaalimaailmaa, jossa voi luoda oman roolihahmon avatarin. Lounaalla todettiinkin, että ehkä tapaamme second life:ssa, ja siellähän olen se vaalea kaksikymppinen.

Symposiumin ohjelma, tuttuja kasvoja sekä päivän luentopohjat löytyvät osoitteesta library2pointoh.fi. Kaksipäiväinen tapahtuma oli erittäin hyvin järjestetty, esiintyjien puheenvuorot olivat ajatuksia herättäviä ja tunnelma iltaohjelmineen miellyttävän vuorovaikutteinen. Sukellus kirjasto 2.0 –ilmiöön oli elämys, missä kohtasivat keskiaikainen Turku ja kirjaston tulevaisuus.

Päivitetty
Susanna

Ei kommentteja: