3.4.2008

Marc 21-jatkuu

Jostain syystä tuleva Marc 21-konversio on jäänyt kaivertamaan.

Tähän asti asiaa on puitu lähinnä luetteloijien piirissä, teknisestä puolesta vastaavat ovat jääneet aika lailla paitsioon. Yhteisen kirjastopalvelimemme (Linnea2, Amkit, Nelli, CSC) laatupalaverissa mietiskeltiin hiukan, mitä tuo oikein tekniseltä kannalta tarkoittaa. Palvelimen kannalta tuo aiheuttaa paljon liikennettä, kun 50-60 yliopistoa ja ammattikorkeakoulua siirtävät tietueitansa ulos ja sisään. Lainaanpa tässä röyhkeästi Kansalliskirjastossa tehtyjä epävirallisia laskelmia: Yhden tietueen koko on 700 tavua. Miljoona bib-tietuetta ulostuvat muutamassa minuutissa, konversioon menee Usemarconilla pari tuntia.

Eihän yhden tietokannan siirto tietenkään hirveästi palvelinta ruuhkauta, mutta konversion jälkeen tietokannoille on tehtävä myös index regen ja oletettavasti myös exLibriksen on käytävä sorkkimassa indeksejä. Ajastetut ajot myös pois päältä konversion ajaksi. Tuohon samaan syssyyn kun vielä viritellään Lindaa Alephin pohjalle, niin aika kuormahan siitä palvelimelle syntyy.

Tietokantojen käyttäminen on tietenkin kiellettyä/mahdotonta konversion aikana. Parin viikon käyttökatkos on siis tiedossa, ehkä. Kun ottaa huomioon exLibriksenkin roolin (siellähän ei perinteisesti joulun aikoihin tehdä näitä hommia) ja sen, että ylläpitäjistäkin osa olisi mielellään lomalla joulun aikoihin, niin onhan tuossa aikamoinen aikataulutus tiedossa!

Ja konversion jälkeen aletaan opetella uusia luettelointitapoja jne...

Jussi
"luottavaisin mielin kuitenkin, kunhan tässä nyt kevätväsymystä ehkäisen"

2 kommenttia:

Mia kirjoitti...

Konversiota täälläkin mietitään... ja miettimisen pitäisi muuttua testaukseksi. Kiitokset Jussille tehokkaasta kevätväsymyksen ehkäisystä! Ehkä jo ensi viikolla alkaa sitten testaukset...

Jussi kirjoitti...

Me olemme muuten siivonneet tietokantaamme tähän mennessä ainakin näiltä osin:

- vanhat PrettyLibin viivakoodilliset niteet hävitetään
- 100 ja 245 kenttien indikaattorivirheet
- 245 kentän tietueet, joissa e-osakenttä mutta ei d:tä

Jussi