27.2.2008

Usemarconin käyttö Marc21 -konversiossa

Muutama ihminen ehti jo kysymään tätä minulta, joten laitetaan tämä muillekin tietoon!

Marc21 -konversio tehdään Voyager-tietokannoissa käytännössä itse Usemarconin avulla. Kansalliskirjastossa on tehty konversiopaketti, jota voi itse muokata tarpeidensa mukaan. Tässä vaiheessa kannattanee tyytyä vielä muutaman tietueen testauksiin, koska paketista tulee varmasti vielä montakin korjattua versiota.

Konversion vaikutuksia voi testata esimerkiksi näin:
1. Bulkexportilla otetaan tietueita ulos tietokannasta (.txt-tiedostoksi)
2. näin luotu tiedosto konvertoidaan Usemarconilla Marc21-formaattiin. Konversiopaketti löytyy Kansalliskirjaston sivulta
3. Kannattaa ottaa työasemalle myös Usemarcon qui, joka on graafinen käyttöliittymä. Sen avulla näkee näytöltä saman tien, miltä konvertoitu tietue näyttää.
4. konvertoidut tietueet tuodaan importilla (esim. harjoitustietokantaan)
5. isomman määrän importeeraaminen johtaa siihen, että tietokannalle pitää tehdä index regen, noita ei siis kannata tehdä kovin usein
6. importoituja tietueita kannattaa katsella cataloging-clientissa, koska WebVoyagessa välimerkit jne. näkyvät tuplasti
7. usemarconissa on rul-tiedosto, jota muokkaamalla saa tehtyä muutoksia Marc-kenttien sisältöön

Ennen kuin ryhtyy isompien määrien testailuihin, kannattaa pyöritellä muutamalla tietueella kokeiluja. Yksittäiset tietueethan saa catalogingissa ulos ja takaisin sisään - samalla voi sitten vertailla rinnakkain alkuperäistä ja konvertoitua. Kyllä muutamastakin tietueesta luetteloija näkee jo aika hyvin, jos jotain on menossa pahasti vikaan. Vanhoissa tietueissa tulee ainakin SAMKissa taas vastaan PrettyLibin aikaisia syntejä.

Jussi

Ei kommentteja: