7.9.2007

IGeLU 2007

Tsekin Brno tuli sitten nähtyä. Määrin kansalliskirjasto oli järjestysvastuussa, kun Brnossa pidettiin toinen IGeLU-seminaari 3.-5.9.2007. IGeLUssa oli ohjelmaa tärkeimmistä kirjastojärjestelmistämme: Voyagerista, SFX:stä ja MetaLibistä. Suomesta oli edustajia lähinnä Kansalliskirjastosta, yliopistokirjastoista sen sijaan oli todella vähän, vain TKK:sta. Amkit-konsortiolla oli kolmen hengen iskuryhmä, jolla oli teknisenä tukena vielä Päivi Kansalliskirjastosta. Ihan noin yleisenä vaikutelmana jäi, että keski-ikä oli hiukan korkeampi kuin EndUsereissa. Voyager-tyyppejä oli mukana todella vähän, Aleph oli selvästi niskan päällä tällä kerralla. ExLibriksen tyypit asennoituvat kyllä yhteistyöhön asiakkaiden kanssa ihan eri tavalla kuin Endeavorin nirppanokat.
Päivien teemana oli Primo, jota markkinoitiin ja esiteltiin useammassakin yhteydessä. Sinänsä Primo näytti kyllä erinomaisen lupaavalta, sillä saataisiin sopivasti korvattua Nellit ja WebVoyaget. Parhaan kuvan saanee, kun tutustuu vaikkapa Vanderbilt Universityn AlphaSearchiin. Teknisesti tuo kai toteutetaan niin, että artikkelit ja muut aineistot tallennetaan ja indeksoidaan palvelimelle ja Primo sitten hakee niitä. Tanskassa on aika mielenkiintoinen National Databank. Kirjastoihmisiä tietenkin harmittaa, että tarjolla on vain keyword-hakuja, mutta tarvitsevatko asiakkaamme oikeasti muita?
Ensimmäinen päivä oli aika yleisellä tasolla, ExLibris esitteli ohjelmiaan ja kertoi tulevaisuuden suunnitelmista. E-kirjoihin panostetaan kuulemma kirjastoissa, ja järjestelmiä kehitetään niiden entistä parempaan löytämiseen. Käyttäjien odotukset muuttuvat - iPod- ja peli-sukupolvi suhtautuu kirjaston palveluihin hiukan eri tavalla kuin edelliset sukupolvet.
Vanhoja peruja lienee, että osallistuin lähinnä Voyager-sessioihin. EndUsereihin verrattuna käyttäjien viritelmien esittelyjä oli aika vähän, niihin voi tutustua tarkemmin IGeLUn sivuilta. Voyagerin versio 7 ilmestyy vuoden 2008 alkupuolella, seuraava versio 2009 alussa. Tuon pidemmälle ei järjestelmän tulevaisuutta ole mietitty - alkavat kehittää uutta ohjelmaa, jonka pitäisi olla valmis 3-5 vuoden kuluttua. 7-versiossa tulee uusi WebVoyage-liittymä, teknisesti kylläkin vanhalla pohjalla - circ.iniin tulee lisää muokkaamista. Bannereita, hakulomakkeita, SIP2-tukea ja integraatiota muihin järjestelmiiin on tiedossa. Tärkein juttu taitaa olla kuitenkin se, että 7-versioon toteutetaan käyttäjien Top10-enhancementeista kaikki ja lisää vielä versiossa 8. Sinänsä aika hyvältä siis kuulostaa, tuonhan voi tietenkin ymmärtää niinkin, että muuten tuotekehittelyyn ei sitten panostetakaan. Supportin sivuilla on kehittämisehdotusten lomake, nyt kannattaa siis taas taas tehdä ehdotuksia.
Taidanpa pistää johonkin yhteyteen hiukan tarkemmankin raportin matkasta ihan kuvien kera, tässä nyt tällaista ensivaikutelmaa. Systeemi-ihmisten kannattanee kuitenkin pistää kalentereihinsa Madrid 8.-10.9.2008, sinne vähän isommalla porukalla.
Jussi

1 kommentti:

Jussi kirjoitti...

Niin, ja näköjään olen tehnyt Finnairin kanssa sopimuksen, että matkatavarani kuljetetaan aina seuraavana päivänä kotiovelle asti.